Biografie

De heer Eddy Lie - Lid in de Orde van Oranje-Nassau 2012-01-17

De heer Lie is schrijver,dichter en beeldend kunstenaar. Hij zet zich sinds 1976, onder meer via zijn schrijfwerk, in voor de Indonesische gemeenschap in Nederland. De heer Lie verzorgt onder meer lezingen en optredens, bijvoorbeeld in verzorgings- en verpleegtehuizen, alsmede in culturele centra. Hij heeft onder meer een voordracht geven over Troost voor de Landelijke Vereniging Indische Na-Oorlogse Generatie en de vrijwilligersorganisatie Kinderen uit de Japanse Bezetting en de Bersiap 1941-1949. Ook als voorganger in het Stiltecentrum in Utrecht, houdt hij lezingen en richt hij zich op de ontmoeting tussen culturen.

Eddy Lie is geboren in Bandung, Indonesië als zoon van een Indische moeder en Chinese vader.
Sinds 1957 is hij in Nederland woonachtig.
Hij behoort tot de bekende Indische Nederlanders die bij Wikipedia vermeld staan

Foto van onze reis van jakarta naar A'dam met de boot  Johan van Oldenbarnevelt onderweg in Kaapstad aan de haven 1956. Eddy met zijn ouders en zusje Riekje.

Hij studeerde communicatiewetenschap, o.a. voorlichtingskunde, communicatie en public relations, volgde colleges kunstgeschiedenis en kreeg lessen in de schilderkunst. Tentoonstellingen o.a. in het museum Nusantara in Delft (2003) en het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag (1993).

Naast beeldend kunstenaar op het gebied van schilderijen en toegepaste kunst, is Eddy schrijver/dichter van proza en poëzie.

Hij publiceert in verschillende tijdschriften o.a. Indonesië Magazine, Moesson, Kids, Redactie Service, Blimbing en Meander.

In de gedichtenbundels: De wassende regenboog (2000), Ontmoeting (2007),

In april 2005 is de poëziebundel "Twee werelden in één ziel" uitgegeven bij Uitgeverij "Oost en West".
De ondertitel luidt: Over de Indische identiteit en het leven in twee culturen. In september 2007 is zijn nieuwste gedichtenbundel "Ontmoeting van verschillende culturen" uitgekomen.
Eind mei 2009 is zijn autobiografische roman "De Aanpassing" verschenen.

Eddy LieEddy Lie is lid van de Utrechtse schrijversvereniging en de literaire vereniging Taal podium.
Op internet is zowel proza als poëzie van hem te lezen bij het Indisch Informatiepunt en bij Nederlands-Indiestartpagina.nl.

Eddy treedt landelijk op met zijn verhalen en gedichten, o.a. op Pasar Malams,Bibit Theater 2009 , Pasar Perron,Tong Tong Fair, op het Duniafestival, in literaire cafés en in verschillende radioprogramma’s. Ook in zijn woonplaats en in andere steden houdt hij regelmatig voordrachten, o.a. bij Indische verenigingen, Indische ouderencentra, Het Indisch huis, scholen etc. Zijn email is .